Yazdığı Algoritmayla Kara Deliğin Fotoğrafının Çekilmesini Sağlayan Kadın Mühendis: Katie Bouman
- Mücahit Sakar
- 11 Nis 2019
- 2 dakikada okunur

Büyük etkiye sahip bilimsel çalışmaları tek kişiye indirgemek pek doğru olmaz, genellikle bir takım çalışmasının sonucudur fakat çoğu zaman bazı isimlerin daha ön plana çıktığını görürüz. Dün, -muhtemelen bilim tarihine geçecek- kara deliğin fotoğraflanmasında da ön plana çıkan isimlerden birisi Katie Bouman’dı. Kara deliğe dair yapılan gözlemlerin birleştirilmesini sağlayan algoritmanın sahibi Bouman, çok daha pratik imkanlarla belki de onlarca yıl daha erken şekilde fotoğrafların görülebilmesini sağladı. Ayrıca kariyerinin bugüne kadar geçtiği noktalar da bize önemli mesajlar sunmakta.
Michigan Üniversitesi Elektrik Mühendisliği mezunu olan Bouman, yüksek lisans ve doktora derecelerini ise MIT’de aldı. Aslında Bouman’ın kariyerinden alacağımız ilk not da burada başlıyor. Kendisi elektrik mühendisliği mezunu olmakla birlikte sadece alanına yönelik değil, o alanı besleyecek pek çok alanla da ilgiliydi. Görüntüleme alanında çalışmayı üniversite yıllarından beri istemiş olsa da bunu bilgisayar mühendisliğiyle birleştirip veri yönetimini uzman seviyesinde kullanacağını o dönemde bilemezdi. Bu becerileri elde edip kara deliği fotoğraflayan ekibin içinde yer alması büyük oranda kendisini multi-disipliner şekilde yetiştirmesiyle ilgiliydi.
Bouman’ın yaptığı şeyin önemini ise şöyle belirtebiliriz: Normal şartlarda kara deliği tek teleskopla fotoğraflayabilmemiz mümkün değil çünkü 520 trilyon km. uzaktaki bir boşluktan bahsediyoruz. Bu durumda tek çare, devasa boyutlarda teleskoplar yapmaktı. Bouman’ın da içerisinde bulunduğu ekip bunun yerine farklı bir çözüm geliştirdi. Antarktika’dan Fransa’ya kadar dünyanın çeşitli yerlerinde sekiz ayrı teleskop kuruldu ve atomik saatle birbirine bağlandı. Bouman ise bu teleskopların sağlayacağı verileri birleştirip kara deliğin fotoğrafını çıkartmaktan sorumluydu. Yaklaşık dört yıldır sürdürdüğü bu çalışması karşılık vermeye başladı ve kara deliğe dair ilk fotoğraf yayınlandı.
Elbette bilim hiçbir zaman durmaz ve Bouman da bu kapsamda daha iyi fotoğrafı yakalamak için ekibiyle birlikte çalışmalarına devam edecek. Bunu yaparken bizlere ise hayatın işleyişiyle ilgili çok değerli bir motivasyon sağlıyor. Üç yıl önce kendisini çok az kişi tanıyorken yaptığı TEDx konuşmasında bir gün tüm bilim dünyasının bu projeyi konuşacağını söylerken bugünleri öngörmüştü aslında. Herkesin o ekibi konuşacağını biliyordu.
Geçtiğimiz hafta paylaştığımız bir yazımızda söylediğimiz gibi, sosyal medya devrinde bir günde tüm dünyanın tanıdığı biri haline gelebilirsiniz. Yeter ki bu tanınırlığın altını dolduracak bir uzmanlığınız olsun ve fark yaratmanızı sağlayacak hedeflerin peşinden koşun.
Katie Bouman başta olmak üzere hayallerinin peşinden gidip onu gerçekleştirme inancını taşıyan herkese selam olsun..
KAYNAKLAR:
コメント