top of page

Çalışma Ekonomisi Mezunları İçin Kariyer Rotası



Çalışma Ekonomisi, ağırlıklı olarak iktisat derslerinden oluşan bir bölüm. Dolayısıyla uzmanlık alanları da bu doğrultuda. Özellikle mali işlemlerin ve analizlerin yapıldığı işler, Çalışma Ekonomisi bölümü için önemli bir fırsat oluşturmakta. Öte yandan, Çalışma Ekonomisi daha sözel alanlarda da iş fırsatı sunabilen bir bölüm. İş fırsatlarının bu kadar geniş bir imkan sunabilmesi tamamen mezunun kendisiyle ilgili. Üniversite sürecinde seçilen dersler, uzmanlığınızı şekillendirmek için bir altyapı görevi görmekte. Ayrıca kişisel olarak yapacağınız çalışmalar da derste gördüğünüz teorik çalışmaları tamamlayan pratik uygulamaları olacaktır.


Çalışma Ekonomisi bölümünün en önemli kariyer fırsatlarına sahip olduğu sektörlerden birisi bankacılık ve sigortacılık. Sahip olduğunuz mali analiz ve öngörü yeteneği, bu sektörlerde başarılı raporlar sunabilmenizi sağlayacaktır. Buralarda fark yaratabileceğiniz nokta ise, kişiselleştirilmiş bankacılık hizmetleri. Kredi notu gibi kişiye özel çözümlerin çeşitlenmesini sağlamak sektörde iyi bir konumda olmanızı sağlayacaktır. Bunun için iki sektördeki dinamikleri de bilip üzerine düşünmelisiniz. Hali hazırda geliştireceğiniz çözümler, olası iş mülakatlarında sizi diğerlerinden önde tutacaktır. Bu konuda bir başka önemli nokta ise dijital bankacılık ve blockchain teknolojisi. Bankaların ve sigorta şirketlerinin en çok kafa yorduğu konulardan birisi bu. Dolayısıyla bu konularda da düşünmelisiniz çünkü bunlar sizin diğerlerinden sıyrılacağınız noktalar. Sigortacılık sektörüyle ilgili yaşanabilecek olası senaryolardan birisini “Sigorta Sektörünün Geleceği: Emeklilik ve Gelecek” başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.


Çalışma Ekonomisinin en yatkın olduğu departmanlardan birisi İnsan Kaynakları. Bunun sebebi de psikolojiye eğilimli olan dersleriniz. Bir yandan sektöre dair dersler alırken öte yandan insan idaresine yönelik dersleriniz de oluyor. Bu, size psikolojiyle ilgili de bakış açısı kazandırmakta. Yapacağınız çalışmalarla çalıştığınız firmadaki çalışan motivasyonunu, yeni işe alım sürecini ve ekip uyumunu başarılı bir şekilde sağlayabilirsiniz. Bunun için yaratıcı düşünme yanınızı geliştirmelisiniz. Bunu nasıl yapabileceğinizle ilgili bir yazımızı bu linkten okuyabilirsiniz. Yaratıcı düşünme konusunda bir örnek verecek olursak, firmanızı kurumiçi girişimcilik konusunda teşvik edebilirsiniz. Bu proje ile çalışanlar kendi projelerini geliştirdikleri için işlerini daha motive yapmalarını sağlayacaktır. Bu yapmanızın sebebi ise, günümüzde işten ayrılan beyaz yakalıların önemli bir kısmının freelance çalışma ya da girişimci olmaya meyilli olması. Bu sayede onların içindeki girişkenlik enerjisini firmanız için değerlendirebilirsiniz. Onlar da alacakları riski azaltacağı için böyle bir modeli tercih edecektir. Kurumiçi Girişimcilik ile ilgili detaylı yazımızı ise buradan okuyabilirsiniz.


Çalışma Ekonomisi mezunlarının tercih edebileceği bir başka çalışma alanı ise vakıflar. Son yıllarda çeşitli uluslararası fonlar sayesinde vakıflar önemli bir destek alabiliyor. Burada önemli olan, farklı bir konuda çalışıp başarılı bir iş modeli oluşturmak. Örneğin, nöroçeşitlilik şu anda dünyanın en çok tartıştığı konulardan birisi. Yıllardır hastalık olarak bilinen otizmin aslında sadece farklılık olduğunu savunan nöroçeşitlilik, bu konuda önemli çalışmalar yapmakta. Sosyal sorumluluk çalışmalarını yürütme becerinizle bu gibi vakıf ya da sosyal çalışmaların geniş kesimlere ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Çalışmanızın sürdürülebilirliği için kuracağınız bağlantılar ve oluşturacağınız gelir modelleri, kariyerinizde iyi bir rota oluşturacaktır.


Bu departmanların her biri gelecek vaat ediyor. Özellikle dijitalleşen dünya, bu departmanların büyük bir değişim yaşamasını sağlayacak. Çalışma Ekonomisi mezunları da bu konuda dijitali takip edip başarılı kariyerler inşa edebilir. İhtiyaç duyduğunuz tek şey, bir süre düşünüp ne yapmak istediğinizi belirlemek. Sonrasında yapacağınız çalışmalar, kariyer yolculuğunuz için basamak oluşturacaktır.

 
 
 

Commentaires


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page