top of page

Çevrenizde Saygı Duyulan Biri Olmanın Püf Noktaları


1) Kendi Stilinizi Yansıtmak: Bunu kabul edelim ya da etmeyelim, insanların dış görünüşü ve konuşma biçimi onlarla ilgili görüşlerimizin %50’sini oluşturur. Çeşitli tonlamalar, vurgular ve kaliteli içerik taşıyan konuşma üslubuna sahipseniz insanlar sizi dinlemekten keyif alır, bunun ötesinde derin bir saygı duyarlar. Dış görünüş konusunda ise her seferinde pahalı markalar giymek zorunda değilsiniz fakat kendi tarzınızı oluşturmanız önemli. Tarz kavramının detayı biraz size bağlı. Bulunduğunuz çevrelere bağlı olarak kurumsal kıyafet modları da olabilir, sokak stilleri de. Buradaki temel amaç, karşı tarafın kıyafetlerinize baktığında bir stil görmesi. Algıları yönetmek açısından bu önemli bir kriter.


2) İyi Bir Dinleyici Olmak: Herkes bir şeyler konuşmak istiyor fakat bunları önemseyerek dinleyen insan çok az. Bu nedenle, iyi bir dinleyici olduğunuzda çevrenizin değer verdiği biri haline gelme olasılığınız da fazlasıyla artıyor. Ayrıca iyi bir dinleyici olmak aynı zamanda karşı tarafa verdiğiniz değerin de yansıması. Dolayısıyla dinleyip sorularla yönlendirme yaptığınız kişiler, onları sevdiğinizi hissedip bunun karşılığını yansıtmak istiyorlar.


3) Hayır Diyebilmek: “Sosyal Hayatınızda Su Değil Elmas Gibi Olun” adlı yazımızda bir konudan bahsetmiştik; su daha önemli olsa da çok fazla bulunduğu için elmas daha değerlidir. Bu durum sosyal ortamlarda da geçerli. Siz çevreniz için en ideal insan olabilirsiniz fakat sizden bir şeyleri çok kolay sağlayabiliyorlarsa kıymetiniz o kadar da fazla bilinmez. Bu nedenle, her zaman çevresinin isteklerini karşılayan fedakar arkadaş rolüne bürünmeyin. Eğer size problem yaratma riski taşıyorsa ya da karşı tarafın size bir faydasını görmüyorsanız bazı talepleri reddedin. Böylece insanlar sizin yer aldığınız çizgiyi kabullenir ve bu doğrultuda davranırlar.


4) Kararlı Olmak: Çevremizdeki kararlı insanlar bize her zaman güç verirler. Özellikle de kendimizi zayıf hissettiğimiz anlarda o insanlarla vakit geçirdiğimizde sanki her problemi aşabilecekmişiz hissini verirler. Bu nedenle, kararlı olma özelliğini benimsediğinizde çevrenizdekilerin sizinle olan iletişimine verdikleri değer de artacaktır. Sizi kendilerinden daha güçlü olarak görüp, bu doğrultuda saygı duyacaklardır.


5) Multi-Disipliner Olmak: Her konuda uzman olmak pek mümkün değil fakat her konuda 1-2 cümle bilmek, özellikle de yeni insanlarla tanışırken çok işinize yarar. Mesela Tıp bölümünde okuduğunu söyleyen birisiyle “ya ben normalde en çok tercih edilen doktorluk dalı beyin cerrahisi falan zannederdim, oysa radyoloji gibi bölümlermiş.” cümlesi üzerinden ilk diyalogları kurabilirsiniz. İnsanlar genellikle alanıyla ilgili konuşmayı sevdiği için bu sayede muhabbet kurulabilir. Ayrıca goygoy değil içi dolu sayılabilecek bir cümle kurduğunuzdan dolayı karşı tarafın saygısı da oluşacaktır. Bu nedenle, her bölümle ilgili birkaç bilgi kapmak girdiğiniz farklı ortamlarda insanlarla iletişiminize katkı sağlayabilir. İkinci madde olan iyi bir dinleyici olmayı da dahil ettiğinizde karşınızdaki kişi ya da kişilerle başarılı bir iletişim kurabilirsiniz.

 
 
 

コメント


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page