Ansızın Gelen Pes Etme İsteği
- Mücahit Sakar
- 12 Mar 2019
- 2 dakikada okunur

Kendi alanlarında zirvede yer alan insanların hayat hikayelerine baktığınızda hep başarılarla dolu olduğunu görürsünüz. Hep en iyisini yapmışlar, verdikleri kararlarla zirveye çıkmışlardır. Peki bu gerçekten böyle mi? Açıkçası tam olarak böyle değil. Hayatta başarısızlığı tatmamış kimseyi göremezsiniz. Derecesi kişiye bağlı olarak değişmekle birlikte herkes hayatının bir noktasında bir şekilde başarısızlığı tatmıştır. En tepede olan kişiler ise bu başarısızlığı tahmin edemeyeceğiniz ölçüde yaşamış ya da onun eşiğine gelmiştir. Örneğin, Steve Jobs kendi kurduğu şirket milyar dolarlık değere ulaştığında o şirketten atıldı. Elon Musk; Paypal’ı sattıktan sonra Tesla, SpaceX ve SolarCity için o kadar çok para harcadı ki 2008’de uzaya gönderdiği roket başarısız olsaydı NASA’dan para alamayıp iflasını açıklayacaktı. Bugün dünyanın en zenginlerinden olan Jack Ma, Alibaba’yı kurmadan önce iş başvurusunda bulunduğu onlarca firmadan red yanıtı almıştı.
Bu örnekleri verme sebebimiz, içinize pes etme hissi geldiğinde hatırlamanız için. Yukarıda adını saydığımız ve bugün dünyanın en güçlü figürleri arasında yer alan isimler, başarılı oldukları işlere giriş yaparken çevrelerinden büyük tepki almıştı. Onları motive eden ise kendilerine duydukları güvendi. Burada aklınıza şu takılabilir: “Herkes bu insanlar kadar başarılı olamaz, onlar istisna.” Burada biraz haklılık payınız olabilir. Dünyada bu kadar etkili 8-10 figür var fakat siz de zaten o noktaya ulaşmak zorunda değilsiniz. Bugün Bill Gates’in servetinin milyonda birine sahip olanlar bile zengin sayılmakta. Bu miktarlara ulaşan kişiler de hayatlarının her noktasında çeşitli başarısızlıklar ya da riskler yaşayarak o noktalara ulaşıyor. Bu nedenle, çalışmalarınızın karşılığı direkt gelmediğinde motivasyonunuzu bozmayın. Yapacağınız ilk şey, çalışmalarınızın içeriğini incelemek olmalı. Gerçekten gereken çabayı sarf ettiniz mi? Göz ardı ettiğiniz bir detay var mı? Belki de her şeyi doğru yaptınız fakat kader sizin isteğinizi sınıyor, bu da sıklıkla yaşanan bir durum. Örneğin, Liverpool publarında günde 9-10 saat şarkı söyleyen The Beatles’ın dünyaca ünlü sahnelere çıkma sürecinin uzun sürmesini kendileri de dahil pek çok kişi buna bağlıyor.
Bazen aklınıza gelen her şeyden pes etme isteği çok normal fakat bunun uzun sürmemesi için kendinize ve yaptığınız işe her zaman güvenin. “Her arz kendi talebini yaratır” diyen Say Kanunu tarihte hiç bu kadar haklı olmamıştı. Tüketimin bu kadar hızlandığı bir dönemde er ya da geç insanlar sizin çalışmalarınızı da değerlendirmeye alacaktır. Eğer gerçekten kaliteliyse çalışmalarınızı sahiplenip sizi hak ettiğiniz noktaya getireceklerdir
Comments