Dijital Pazarlamada Bugün ve Yarın
- Mücahit Sakar
- 15 Şub 2019
- 2 dakikada okunur

Günümüzde dijital pazarlamanın en kilit görevi, sosyal medya ve Google ekseninde çalışmalar yapmak. Bu platformlara yönelik kampanyalar hazırlanıyor, aynı şekilde içerikler de Google, Facebook, Twitter gibi platformlarda kullanılmak üzere oluşturuluyor. Şirketler şu anda spesifik olarak dijital pazarlama üzerine çalışan(lar) istihdam etmek ya da ajanslarla anlaşmak yoluyla bu konuda çalışmalarını sürdürüyorlar. Burada sıkıntı ise, yeni yeni gelişen bir alan olduğu için tam olarak uzmanlaşan kişileri bulmak çok güç. Aslında hem yeni yeni gelişmesi hem de kendini çok hızlı şekilde güncellemesi. İşin teknik boyutunda bu hıza bir şekilde uyum sağlanabiliyor (Google’ın öncelik tanıdığı araçları bilmek gibi) fakat dijital pazarlamanın esas fark yarattığı alan strateji tarafında olmalı ve bu da doğru analizden geçiyor. Bir diğer deyişle, dijitali doğru gözlemleyebilmekten.
İyi bir dijital pazarlamacı olmak için ilk olarak iş yapacağınız şirketin/kişinin mevcut konumunu bilmek durumundasınız. Çünkü mevcut konuma göre markalaşma stratejisi de belirlenmesi gerekebiliyor. Örneğin, gazlı içecek sektöründe bir firmanın piyasaya yeni giriş yaptığını varsayalım. Şu anda bu sektörün yapması gereken şey, gıda alanında titiz çalışmalar yapan bloglarla anlaşmak ya da kendisi böyle bir platform kurmak olacaktır. Bunun en önemli sebebi, özellikle son yıllarda sosyal medyada şekerli içeceklere karşı bir cephe alınmış durumda. Yine de seçilebilecek çok fazla opsiyon olmadığı için önemli bir kesim yine gidip o şekerli içecekleri tercih ediyor. Bu konuda şekersiz (ya da en azından diğerlerinden daha az şekerli) bir içecek üretebilen şirket, bunu sosyal medyada ve internetin genelinde etkili bir dijital pazarlama ve marka yönetimiyle yansıtabilirse sektöründe kısa sürede güçlü bir noktaya gelecektir.
Peki, geleceğin teknolojileri dijital pazarlamayı nasıl etkileyecek? İşte burada en önemli kelime: Connectivity! (Bağlantılılık) Artık her şeyin birbiriyle entegre olacağı, insanın dijitalle birleşeceği döneme giriş yapıyoruz. Buradaki değişimden elbette dijital pazarlama da nasibini alacak. Burada ilk etkileyen teknoloji, "Internet of Things (IoT)" olarak bilinen Nesnelerin İnterneti olacak. Birbiriyle konuşabilen cihazlar aynı zamanda reklamlara da ev sahipliği yapacak ve onlarla iletişime geçen biz insanlara hem direkt hem endirekt reklamlar sunacak.
Burada reklam alanları değişirken diğer taraftan reklam verilme tarzları ve içerikler de değişmek zorunda kalacak. Bundan dolayı aslında şu anda dijital pazarlamaya merak salan ya da aktif olarak dijital pazarlamanın içerisinde yer alanların, bu teknolojileri öngörerek şimdiden çalışmalar yapması gerekiyor. Geleceği öngöremeden dijital pazarlama stratejisi oluşturmanın zararlarını şimdilerde de gözlemleyebiliyoruz aslında. Günü kurtarma amacıyla yapılan çalışmalar, ayrılan bütçenin neredeyse tamamını belli Google reklamlarına harcayıp geri dönüşlerini incelemeyen çalışanlar ve bunun gibi benzer dijital pazarlama bileşenleri gösteriyor ki strateji belirlerken en azından gelecek 3 yılı göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Esasında dijital pazarlama, çalışması ve araştırma yapması çok keyifli bir alan. Mevcut dijital pazarlama uzmanlarının sayısı ve niteliğini de göz önünde bulundurursak fark yaratmanız için uygun koşullar oluşmuş durumda. Bu durumda sizi diğerlerinden ayıran gelecek odaklı stratejiler belirlediğinizde önünüzde pek çok kariyer alternatifi oluşacak: Danışmanlık şirketinde ya da ajanslarda çalışmak, kendi danışmanlık faaliyetlerinizi yürütmek, şirketlerin dijital pazarlama bölümlerinde yer almak.. Dijital pazarlamada yukarıda saydığımız şeyler doğrultusunda kendinizi yetiştirdiğinizde bu görevlerin bir ya da birden fazlasını üstlenebileceğinizi göreceksiniz.
Comments