top of page

Vaka Analizi: Google'ın Huawei'ye Yaptırımı Neler Getirecek?


Trump’ın geçtiğimiz hafta “Amerika’ya ulusal tehdit teşkil eden ülkelerden telekomünikasyon ekipmanlarının alınmasını engelleme” amacı taşıyan kararnameyi imzalamasıyla birlikte Çin firmalarına karşı ilk büyük yaptırım Huawei ile başladı. Google artık Huawei telefonlarda Google Play hizmetlerinin kullanılamayacağını belirtirken bu konuda çeşitli belirsizlikler de gündemde. Örneğin, Google 90 günlük ek süre tanıyarak Huawei kullanıcılarının bu süreçte Google Play hizmetlerini kullanmaya devam edebileceğini söyledi. Fakat güncellemelerin yapılıp yapılamayacağı ve 90 günün sonunda nasıl bir durumun ortaya çıkacağı henüz tam olarak belli değil.


Bu konuda en çok odaklanılan senaryo ise, Huawei’nin Android’den tamamen ayrılarak kendi işletim sistemini kurması. Zaten şirket bunun hazırlığını geçen seneden beri yapıyordu. Tek fark, normalde ayrı bir işletim sistemi kurmak onlar için B planı gibiydi, şu anda ise buna mecburlar. Öte yandan ayrı bir işletim sistemi kurmak da yeterli olmayabilir. Çünkü zaman içerisinde Microsoft, Facebook ve Twitter gibi firmalar da bu işletim sisteminde yer almayacaklarını açıklayabilir. Bu durumda Whatsapp ve Instagram başta olmak üzere hiçbir sosyal medya mecrasının yer almayacağı görülüyor ki bu da aslında yeni işletim sisteminin daha baştan sonuç verememesi anlamına gelmekte. Dolayısıyla bu noktada Huawei’nin yapacaklarından ziyade Amerikan firmalarının yapacakları önemli. Eğer Huawei kendi işletim sistemini kusursuz olarak oluşturup sosyal medya uygulamalarını da işletim sistemine alabilirse iOs ve Android’den sonra üçüncü büyük işletim sistemi olarak pazarda büyük bir pay alabilir. Ayrıca OPPO ve Xiaomi gibi Çinli telefon üreticilerinin de bu işletim sistemine girmesiyle hem Google’ın pazardaki payı zarar görüp hem de Amerikan firmalarının donanımdan sonra yazılımda da gücü azalabilir. (Hali hazırda en büyük telefon üreticisi firma Güney Koreli Samsung olurken, Çinli Huawei firması ise ikinci sırada yer almakta.)


Muhtemelen Amerikan firmaları bu 90 günlük sürece göre hareket edecek. Eğer Huawei’nin halen satışlarına devam edecek güçte olduğu görülürse topyekün bütün Amerikan firmalarının ambargo koyması gibi bir durumun olmayacağını düşünüyorum. Çünkü bu durumda kendi müşteri kitlelerinden büyük bir boykot mesajı alıp önemli zararlar yaşayabilirler. Bu nedenle 90 gün içerisinde Huawei’nin satışları çok büyük bir kayıp yaşamazsa Amerikan firmaları uygulamalarının bu yeni işletim sisteminde yer almasına izin verip olanları izleyecektir. Daha önceki yıllarda Samsung ve Nokia’nın kendi işletim sistemlerini çıkartıp başarılı olamamaları ise Huawei’nin bu konuda çok daha büyük bir çalışma yapması gerektiğini gösteriyor. Teknik aksaklıklar bir şekilde halledilebilir fakat özellikle de pazarlama tarafı çok büyük önem arz ediyor. Eğer Apple’ın kendi seçkin dünyası ya da Google’ın paylaşımcı ve özgür dünyası gibi tematik bir kendi evrenini oluşturup bunu kitlelere yayabilirse kendi kemik kitlesini oluşturabilir. Açıkçası hali hazırda dünyanın en büyük ikinci telefon üreticisi olduğunu ve bunu fiyat düşüklüğü değil kalitesiyle yaptığını düşünürsek Huawei’nin elinde böyle bir imkan bulunuyor.


Sizler için ise özellikle Huawei’nin kendi işletim sistemini kurma evresi bir vaka analizi görevi üstlenebilir. Mesela Huawei bu konuda neler yapabilir? Çinli firmalar zaten yanına gelecektir fakat Amerikan firmalarının Trump’la birlikte bencil politikalarına vurgu yapıp Samsung’u da yanına alabilir mi? Böyle bir durumda Google sonraki dönemde Huawei ile tekrardan farklı işbirlikleri yapmak ister mi? Bunların tamamı enfes birer pazarlama ve iş geliştirme örneği.

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page