top of page

Endüstriyel İnternet ve Gelecek



Endüstriyel İnternet, temelinde tüketici internetinden ayrılarak, küresel olarak üretim için kullanılan bütün ekipmanların daha verimli çalışması, veri üretmesi, optimize olması ve olası sorunları -yaşanmadan- öngörebilmesi için kullandığı sistemi ifade ediyor. Bu yönüyle Endüstriyel İnternet için Büyük Nesnelerin İnterneti de diyebiliriz.


Endüstriyel internetin gelişimi ile akıllanan makineler kuşkusuz pek çok sektörü etkilerken bunun yanı sıra insan hayatında da önemli değişikliklere neden olacak.

Akıllı nesnelerin dönemi olan Dördüncü Sanayi Devrimi, aynı zamanda bu cihazların ürettiği büyük verinin de -dünyada bilinen adıyla big data- dönemi. Her yıl internete bağlı cihaz sayısı büyük bir artış gösteriyor ve bu sayının 2020 yılına gelindiğinde 50 milyar civarında olması öngörülüyor. Dolayısıyla veri üretiminin yanı sıra veri analizi de giderek daha büyük bir önem kazanıyor. İşte fark yaratılan nokta bu: Endüstriyel İnternet sayesinde üretilen veriler anlık olarak transfer ve analiz edilip sonrasında verimlilik için anında kullanılabilecek.


Akıllanan makinelerin insan müdahalesine duyduğu ihtiyacın minimuma indiği bir dönemdeyiz ve machine to machine (M2M) yani makineden makineye iletişim sayesinde sadece kullanıcı ile değil kendi aralarında da iletişim kurabilen makinelerin kullanımı arttıkça pek çok sektörde zaman ve maddi kayıp daha da alt seviyelere gelecek. Ayrıca endüstriyel internet sadece kendisi büyümüyor, bunun yanı sıra yukarıda da bahsettiğimiz gibi nesnelerin interneti, bulut sistemleri gibi teknolojilerin daha etkin kullanılması için önemli bir rol oynuyor.


Endüstriyel internetin aktif olarak kullanılacağı ilk sektörlerin, havacılık başta olmak üzere onun yanı sıra ulaşım ve ilaç olacağı düşünülüyor. Uçaklarda meydana gelen zamansız bakım sorunlarının neden olduğu gecikmeler ve bunların neden olduğu mali zararlar endüstriyel internet sayesinde son bulacak şeklinde öngörüler yer almakta. Sağlık sektöründe de kullanılmaya başlayan nesnelerin interneti, yaygınlaşmasıyla birlikte hem sağlık görevlileri ve doktorlar için hayatı kolaylaştıracak, hem de hastaların tedavi süreleri kısalacak. Şu anda Washington’da bir tıp merkezinde MR çekimleri, bulut bilişim üzerinden yapılıyor ve verilerin analiz edilmesi sağlanıyor. Bu da çok ciddi bir zaman tasarrufu anlamına geliyor. Sağlık sorunlarının acil tespit edilmesi gereken kaza gibi durumlarda, örneğin bir nörolog, bir kardiyolog ve ortopedi uzmanı doktor aynı anda verilere ulaşıp hızla analiz yapabilme imkanına sahip olacak.


Bu örnekler daha da artırılabilir.Burda yeni mesleklerin ortaya çıktığı bir teknoloji meydana geliyor ve hızla büyüyor.Sanayi Devrimi veya İnternet Devrimi’nden farkı olmayan, gelişmeler oldukça istihdamın da arttığı bir teknoloji.

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page