top of page

Geleceğin Meslekleri: Yeşil Ekonomi Stratejisti

Dünyada yaşanan teknolojik hızı ve dönüşümü bir kenara bırakırsak diğer tarafta da sürdürülebilirlik açısından ciddi bir problemle karşı karşıyayız. Fabrikaların atıklarını denizlere bıraktığı, her türlü kaynağın israf edilerek kullanıldığı ve doğadan daha öte kısa vadeli planların düşünüldüğü uzunca bir dönemi geride bıraktık. Şimdilerde ise aslında bunların hepimize nasıl bir tehdit oluşturduğunu daha iyi anlıyoruz. Şirketlerin bunu anlama nedeni elbette insanlara verdiği zarardan ziyade kendileri için yaratacağı olumsuz etki. Başka hiçbir şeyi düşünmeden yapılan bu doğa tahribatları maddi olarak büyük yük oluştururken diğer taraftan sürdürülebilirlik açısından da şirketlerin bu şekilde devam edemeyeceklerinin farkına varmalarını sağlamıştır. 


Şirketler, bugüne kadar bir şekilde devam eden bu doğa tahribatlarını –yukarıda belirttiğimiz iki nedenden ötürü- en azından minimuma indirmek için çeşitli çalışmalar yapmaya başladı. Bu konudaki çalışmalar ilk başta algı yönetimi için yapılıyor, “en çevreci biziz” mesajı vermek için uğraşılıyordu fakat bu çalışmalar sadece çevreci olmakla kalmadı, şirketlere maddi ve lojistik anlamda önemli getiriler sağladı. Buna verilebilecek ilk örneklerden birisi faturalar ve hesap ekstreleri. 


Kağıtlara büyük paralar harcayan, bunları müşteriye göndermek için üstüne bir de lojistik maliyetlerini üstlenen şirketler aslında bunun dijital kanallar aracılığıyla çok daha ucuza halledilebileceğini görünce hem mecburen hem de içsel motivasyonla sürdürülebilir çalışmalara daha sıkı şekilde yönelmeye başladılar. Burada tam olarak siz devreye giriyorsunuz: Yeşil Ekonomi Stratejisti! Şirketler şu anda bu alandaki çalışmalara merak saldılar fakat kimse tam olarak bir planlama yapabilmiş değil. Çünkü bazı çalışmalar çevreci olmakla birlikte fazlasıyla yüksek maliyetlere sahipler. Oysa ki unutmamak gerekir, şirketlerin buradaki motivasyonunun önemli bir kısmı maddi kazançtan kaynaklanıyor. Sizler, bu konuda dünyadaki çalışmaları inceleyip kendi birikiminizle sentezleyerek her sektör için ayrı çözümlemeler geliştirebilir, bir şirkete bağlı ya da freelance olarak birden fazla şirkete dış kaynak kullanımı (outsource) şeklinde hizmet sunabilirsiniz.


Yeşil ekonominin yükselişi durdurulamayacak çünkü dünya buna muhtaç. Bu durum artık dünyanın “sahiplerini” de etkilemeye başladığı için ister istemez projeler geliştirilmek zorunda ve birileri bu projeleri yönetmeli. Sizler bunun için iyi birer aday olabilirsiniz çünkü bu konuda çalışma yapmak gelecekçi bakış açısını gerektirir. Bunun da şimdiki yönetici kitlesiyle yapılması pek mümkün değil çünkü onlar ister istemez iş dünyasının rutinleriyle birleşmiş durumdalar.

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page