Hikaye Anlatıcılığının Kariyerinizdeki Önemi
- Mücahit Sakar
- 22 Eyl 2018
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 24 Eyl 2018

İnsan ilişkilerinin günümüzdeki en kilit başlıklarından birisi: Algı. Eğer iletişimde olduğunuz diğer insanları etkilemek, onların konuşma açısından saygı duyduğu biri olmak istiyorsanız algılarını yönetebilmeniz gerekiyor. Bununda önemli sac ayaklarından birisini söyledikleriniz oluşturuyor. İşte hikaye anlatıcılığı tam da bu noktada devreye giriyor. İnsanları etkilemek için hikayenin gücünden faydalanmak yeni dönemin popüler
hamlelerinden birisi. Geçenlerde Instagram içeriklerimizden birisinde de bahsetmiştik; insanın beyninde 3 temel yapı vardır: Görsel, Limbik ve Sürüngen. İnsanlara verdiğiniz mesaj ilk olarak onun sürüngen beyninden geçer. Gönderdiğiniz mesajda tehdit algılar sa size karşı refleks alır. Oradan uysalca geçtiğinde bu sefer limbik kısma geçersiniz. Limbik kısım duygusaldır ve hayaller, duygular vb. temaları işler. Burayı geçmek için ise karşıdaki kişinin duygularını etkileyebilmelisiniz. İşte hikaye anlatıcılığı da biçime verdiği önem sayesinde bunu yapar.
Anlattığınız şeyin içeriğinden ziyade ses tonunuz , tarzınız, tutku gerektiren bir konuşmaysa bunu yansıtmanız gibi detayları daha ön plana çıkarmalısınız. Limbik beyni
bunlarla ikna ettiğinizde, plan ve programları hazırlayıp mantıklı hareket edilmesini sağlayan görsel beyinde ikna oluyor ve söylediklerinizle karşı tarafı söylediğiniz şeye ikna etmiş, algıları yönetmiş oluyorsunuz.
Bunu bölümünüzle ilgili meslekler de kullanmanız size faydasıyla getiri sağlayacaktır. Örneğin; masal anlatımın da kendinizi - ifade ve çocukları kendinize çekme anlamında - yetiştirirseniz, bunun kursunu açabilirsiniz. Çocuklara 2-3 saatlik masallar anlatarak buradan gelir elde edebileceğiniz gibi, çocukların velilerine de bu konuda kurslar açıp oradan da kendinize gelir modeli yaratabilirsiniz. Bu konuda başlangıç olarak -oyunlaştırmada olduğu gibi- belirli temalar seçmenizi öneririz. Örneğin, 10 kişilik bir kitleye 1 saat boyunca nasıl bir hikaye anlatabilirsiniz? Seçtiğiniz temada odaklanmalarını nasıl sağlayabilirsiniz?
Bunu bir anda başarmanız elbette zor, bunun yerine başlangıçta 10 dakika, sonrasında 20 dakika gibi aşamalı planlarla artırabilirsiniz. Yine başlangıçta aklınıza net bir tema belirlemeyip neyi anlatmak istiyorsanız onu anlatırsınız. Sahnede uzun süre kalıp bir şeyleri -insanları etkileyecek şekilde- anlatabildiğiniz zaman zaten altyapı oluşuyor, ondan sonra kendinize spesifik uzmanlaşma alanları belirleyip onlar üzerine ilerlemeniz daha kolay olacaktır.
Comments