İkili İlişkilerin Geleceği ve Black Mirror
- Mücahit Sakar
- 17 Mar 2019
- 2 dakikada okunur

Distopik senaryolarıyla bilinen Black Mirror, Hang the DJ adlı bölümüyle ikili ilişkilerin geleceğine değinmekte. Bu bölümün farklı yanlarından biri ise, diğerlerinin tersine olumlu bir tablo çiziliyor. Bölümün özeti şu şekilde: İnsanlar birbiriyle sadece mobil uygulama sayesinde tanışıyor ve bu mobil uygulama ilişkilerin süresini de belirliyor. Bu süre ilk ilişkilerde ortalama 12 ve 36 saat arasında. Arada istisnalara bağlı olarak 9 ve 12 ay gibi daha uzun süreler de belirlemekte. Sonrasında bireylerin ilişkilerine dair geri dönüşlerini aldıkça sistem doğru kişiyi eşleştiriyor. Yalnız ince bir nokta var: Aslında sistem doğru kişiyi en başından beri biliyor çünkü insanlar aslında bir simülasyonda yaşıyor. Kısa ilişkilerinden birinde doğru kişiyle olsalar da ilk anda bunu fark edemiyorlar. Sonrasında fark ettiklerinde ise sistem bir araya gelmeleri için çeşitli engeller çıkartıyor. En sonunda ana karakterler olan Frank ve Amy birbirleri için doğru kişi olduklarını anlayıp mutlu sona eriyorlar.
Dizinin elbette bir kurgudan ibaret oldunu düşünürsek ona bağlı bir gelecek çizemeyiz fakat bazı noktalar gerçek hayatta da karşımıza çıkmakta. İlişkilerin önemli bir kısmının sosyal medyadan başlaması buna bir örnek. İnternet ortamında değil gerçek hayatta tanışanlarda ise iletişimlerinin sürekli olması adına sosyal medya yine devreye girmekte. Bu durum çeşitli avantajlar sunsa da diğer yandan ilişkilerin tanımını ve içeriğini değiştirmekte. Önceki yıllarda ilişkiler “tanışma ve uzun süreli birliktelik” şeklindeyken günümüzde “tanışma+flört+birliktelik” formatında. Flört kısmının farklılığı ise, insanların o süreçte birden fazla kişiyle aynı iletişimi kurabilmesi. Bu durum, farklı teknolojiler geliştikçe başka boyutlara gidebilir. Çünkü muhtemelen ilişkiler arası geçişler şimdikine göre daha yumuşak olacak. Bir diğer değişikliğin ise ilişkilerin başlama şekilleriyle ilgili olması bekleniyor. Örneğin, AR/VR teknolojilerinin yaşatacağı deneyime bağlı olarak mesafe ilişkilerinin çok daha normalleştiğini görebiliriz.
Teknolojinin evrildiği boyut, pek çok konuda olduğu gibi ilişkilerdeki alışkanlıkları da değiştirmekte. Özellikle tüketim konusunun bu kadar içselleştirildiğini düşünürsek önümüzdeki yıllarda da buna dayalı ilişki programların daha gelişmiş yapılarla karşımıza çıkacağını söyleyebiliriz. İlerleyen yıllarda sosyolojik yapıyı da dönüştürmesi beklenen ilişkilerin geleceğinin nelere bağlı olarak kurulacağını ise elbette zaman gösterecek.
Commentaires