top of page

İnşaat Sektörünün Geleceği


İnşaat sektörünü nasıl bir geleceğin beklediğini inceleyeceğimiz bu yazıda, ülkemizdeki yapılan ve satılan konut sayılarını TÜİK verilerinden yola çıkarak aktarıp ortaya çeşitli analizler sunmaya çalışacağız. Hiç şüphesiz ki inşaat sektörü son dönemde ülkemizde en çok gelişen sektörlerden birisi. Hem yerli ve yabancı yatırımcıların yatırımları hem de yaşama amacıyla son yıllarda konut açısından önemli ihtiyaç oluşmaya başladı, bu da çok sayıda ve çok çeşitte evlerin ve ofislerin yapılmasını sağladı. Özellikle de Orta Doğu bölgesinden yatırım amacıyla İstanbul başta olmak üzere Yalova, İzmir ve Muğla gibi yerlere gelen yabancı yatırımlar yerli inşaat sektörünün iştahını artırırken, daha fazla ev ve ofis gibi konut yapmaları için de teşvik kaynağı olmuş durumda. Bu satışların ulaştığı noktayı TÜİK verilerinden yola çıkarak aktarabiliriz.


Geride bıraktığımız yaklaşık son 10 yıllık sürecin, inşaat sektörünün altın çağı olduğunu söyleyebiliriz. Skyland İstanbul, Sapphire ve Diamond Istanbul gibi Türkiye’nin en yüksek binalarının bu süreçte inşa edilmesi de söylediğimizi doğrulayan nitelikte. Bundan sonraki gelecekte ise en azından önümüzdeki 10 yıllık yakın gelecek için inşaat sektöründeki çalışmaların daha da artacağını söyleyebiliriz. Çünkü geçtiğimiz haftalarda çıkarılan “250 bin dolarlık yatırıma T.C. Vatandaşlığı verilmesi” kararı, özellikle de Orta Doğu bölgesindeki pek çok yatırımcıyı ve yatırımcı adayını harekete geçirmiş durumda. Onların gelişi ve Türklerin de son dönemde gayrimenkul alımını iyi bir yatırım aracı olarak görmesiyle talep daha da arttı, dolayısıyla arzın da artışını sağlamak için inşaat firmaları yoğun bir çalışma sürdürmekte. Türkiye’nin inşaat sektöründe iyileştirmesi gereken noktalar ise sektörel konuların dışında, genelde kurumsal kimlik ve teknolojiyle ilgili. Her ne kadar müteahhitlerimiz dünya çapında işler yapsalar da her sektörde olduğu gibi kalifiye çalışan eksiği inşaat sektöründe de bulunuyor fakat sektörün yakaladığı ivmeyle beraber kalifiye çalışanlar da yetişmeye başlayacaktır. Bunun yanı sıra, sektör gerek ev gerekse ofis olarak konut satışlarına tam gaz devam etmekte. TÜİK verilerine göre 2018 Ekim ayında Türkiye genelinde tüm ev ve ofis gibi çeşitli yapıtlar dahil 146. 536 konut satıldı, bu rakam geçen seneye göre %19.2 artış demek. Yine TÜİK verilerinin sunduğu bir başka veri, yerli yatırımcıların ulaştığı bu rakamların yanı sıra yabancı yatırımcılara satılan 6276 konut da geçen senenin aynı dönemine göre %134.4 artış yaşandığının bir göstergesi. Tüm bunlar, inşaat sektörünün önümüzdeki yıllarda da ivmesini koruyacağını ve hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için konut satışının önemli seçeneklerden biri olacağını gözler önüne sermekte.


İnşaat sektörü Türkiye’de yeni yeni yükselmeye başladı ve eğer uzun vadeli olarak bir planlama yapılır ve kalifiye çalışan gibi konularda gereken iyileştirmeler sağlanırsa bu yükselişin çok daha uzun süre devam edeceğini söyleyebiliriz. Şimdiki satış oranları, gerek Türkiye’den gerek yurt dışından konutlara dair ilgi olduğunu göstermekte. Bu da hem sektörün gelişimini sağlamakta hem de daha fazla insanın yatırım ya da yaşama amacıyla konutları seçenekler arasına almasına sebep olmakta. Ayrıca kalifiye çalışan olmak isteyenler de sektörün gideceği yeri gördükçe kendilerini geliştirme hedefine daha çok önem vermekte.

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page