top of page

İçsel & Dışsal Motivasyon



Hayatta herkesin çeşitli sorumlulukları bulunuyor. Günlük yaşantımızın bütününü oluşturan bu sorumluluklar, aynı zamanda nasıl bir insan olduğumuzu da şekillendirmekte. Şöyle ki; yaptığımız şeyleri ne kadar içten yapıyorsak o derece başarılı oluyoruz. Bu da aslında tam olarak içsel ve dışsal motivasyonun kapsamına giriyor. Üzerimizdeki her sorumluluğu ya içsel ya da dışsal motivasyonla yapıyoruz. Bu iki kavramın tanımına gelecek olursak: İçsel motivasyon, insanın bir şeyi kendi içinden gelerek yapmasıdır. Sorumluluğunu yerine getirmesinin tek sebebi onu yapmak istemesidir. Dışsal motivasyon ise bunun tam tersi. Sadece gerçekleştirmek zorunda kalındığı için çaba harcanır, başka bir nedeni yoktur.


Bu konuda en kilit örneklerden birisi işle ilgili. Eğer her sabah “bu işe kim gidecek şimdi” diyerek kalkıyorsanız siz dışsal motivasyonla çalışıyorsunuz demektir. Genellikle zorunluluktan kaynaklı, sizin isteğinize bağlı değil. Maalesef bu, uzun vadede yıpratıcı bir durumdur. Okula bir keyif değil sorumluluk olarak giden kişinin de alacağı verim maksimum olamaz. Burada yapılması gereken şey, sevdiğiniz alanlara yönelmek. Örneğin iş konusunda, hobilerinizi işiniz haline getirebilirsiniz. Günümüzde bununla ilgili olarak pek çok fırsat bulunuyor. Aynı şekilde okulu sevmiyorsanız, okul dışındayken yapmak istediklerinizi yapıp okulu araç olarak değerlendirebilirsiniz.


İçsel motivasyon ise, yukarıdakinin tam tersi olarak kişinin içinden gelerek bir şeyler yapmasıdır. Sevdiği işi yapması, okulunu sevmesi, bulunduğu ortamlarda zaruri değil gönüllü olarak kalması gibi.. Bunları yapmak, her şeyden önce hayatı daha keyifli yaşamanızı sağlar. Ayrıca verimliliğiniz de dışsal motivasyona göre birkaç kat fazla olur. Bu nedenle, yapacağınız her şeyde içsel motivasyonu öncelik haline getirmelisiniz. Onu zorla değil, içinizden geldiği için yapmalısınız. Bunun için bazen fedakarlık yapmanız gerekebilir. Örneğin, mezuniyetten sonra direkt işe başlamak yerine bir yıl boyunca hobinizi işiniz haline getirmek için çalışabilirsiniz. Aradaki bir yıl sizin için maddi kayıp gibi gözükebilir fakat bir yılın sonunda artık kendi işini yapan ve içsel motivasyonla çalışan biri haline gelirsiniz. Bu gibi anlarda kendinize olan güveninizi ve motivasyonunuzu sorgulamanız gerekir.


Yaşam koşulları herkesi belli noktalarda dışsal motivasyona yönlendiriyor. Bazen iş hayatında bazen sosyal hayatta, istemediğimiz halde katlandığımız durumlar olabiliyor. Yine de bunu minimuma indirmek kişinin kendi elinde. Eğer hayatınızın merkezine kendi motivasyonunuzu yerleştirip düzeni buna göre kurarsanız bir süre sonra aradığınız huzura ulaşabilirsiniz. Elbette burada ölçüyü korumak gerekiyor. Sizin huzurlu olmanız, başkalarının huzur alanını engellememeli. Siz sadece yaptığınız işlerde tam verimlilik sağlamakla ilgilenmelisiniz.

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page