İş Modeli Analizi: Google
- Mücahit Sakar
- 3 Mar 2019
- 2 dakikada okunur

Piyasa değeri açısından dünyanın en büyük şirketi olan Google, bu başarıyı sadece 20 yılda gerçekleştirmiş durumda. Bu nedenle dijital dünyanın gücüne ve geleceğine dair önemli bir mesaj içermekte. Bitirme tezi olması için yapılan ve bugün dijital dünyanın sembolü haline gelen Google, elbette bu süreçte pek çok önemli aşamadan geçti. Bu süreçte yapılan denemeler ve sürekli olarak kendini geliştirme çalışması, şirketi bugünkü konumuna getirdi. Nitekim bugün gelinen noktada Google, mail servisinden reklam vermeye kadar onlarca hizmetiyle herkesin hayatına dokunmakta.
Aslında Google’ın kuruluş yıllarına bakılırsa kâr etme konusuna o kadar da takılmadıklarını görebilirsiniz. Bugünkü noktaya gelmesinde bu çok önemli bir figür. Çünkü bu sayede olaylara daha geniş çerçeveden bakabildi ve insanların farkına varamadığı gelir modellerini oluşturdu. Bunu yapmadan önce ise hep veri konusuna odaklandılar. İlk 5 yıl için Google için önemli olan şey, mümkün olduğunca çok arama yapılmasıydı. Çünkü bu sayede pazarda kendisine bir pay yaratabilir ve eldeki veriyi işleyebilirdi. Bu noktada şunu da belirtmeliyiz: Google piyasadaki ilk arama motoru değildi. O dönemde bu işlem için kullanılan başka siteler de bulunuyordu fakat kullanım kolaylığı ve sade tasarımıyla kısa sürede geniş bir pazar payına ulaştı. Şirketinin kuruluşunun beşinci yılı olan 2003 yılından itibaren ise Google’ı zirveye taşıyan sistemler tanıtılmaya başlandı. Adsense, Analytics, Gmail ve Maps gibi pek çok hizmet, artık dijitaldeki işlemlerin Google’ın etrafında şekillenmesini sağladı. Bu süreçte Google’ın en büyük gelir kaynağı reklamlar olmaya başladı. Ayrıca Youtube’un satın alınmasıyla birlikte dijital reklamlar artık çok büyük oranda Google’ın eline geçmeye başladı. Aslında bu da Google’ın stratejideki bir başka başarısı. Youtube’u 2005 yılında satın alan Google, yaklaşık 5 yıl boyunca sistemin hazırlıklarını yaptı. 2010’dan itibaren ise artık tam anlamıyla video içeriklerinin merkezi haline geldi. Bir noktada şimdiki görsel tüketim trendini de başlatmış oldu. Şirketin şimdilerdeki hedefi ise veri konusunda en iyiye ulaşıp bunun yanı sıra makine öğrenimi ve otonom araç gibi konularda da doğru zamanda piyasaya çeşitli hizmetleri tanıtıp farklı etki ve gelir modeli alanları yaratmak.
Google’ın 20 yılda geldiği nokta gösteriyor ki, geleceğin dünyasına dair iş yapmak istiyorsanız belli bir strateji dahilinde ilerlemeniz gerekiyor. Şirketin ilk 5 yılı ortalama bir internet şirketi gibi geçirmeyi göze alması da bunun bir göstergesi. Ya da aynı şekilde yaptığı satın almalarda hep geleceği öngörmesi de bu vizyonun bir parçası. Dolayısıyla, eğer gelecek odaklı bir iş yapıyorsanız ve işin içeriğine inanıyorsanız çevrenizdekilerin önyargılarına aldırmadan bir süre onun peşinden gitmelisiniz. Bunun ne kadar iyi bir karar olduğunu Google’ın geldiği noktadan görmek mümkün
Comments