top of page

Liderlik Stilinizi Keşfedin

Kendisini geleceğin lideri olarak gören herkesin şimdiden bir liderlik stili olmalı. Bu sayede liderliğe giden sürecinizi daha erkenden başlatabilirsiniz. Bu durum, yöneteceğiniz kitlelere daha erken bir süreçte ulaşmanız için önemli. Liderlik tarzınızı belirlerken dikkat etmeniz gereken ise, yaptığınız işin gerekliliğini ve özelliklerinizi göz önünde bulundurmak. Bu tarzlardan birincisi havalı bir imaj çizen ve daha çok iş vermeye meyilli liderlik. İkincisi ise daha çok ekibin içerisinde yer alan ve havalıdan ziyade ekip arkadaşlarının “bizden daha bilgili ve girişken biri” olarak tanımladığı liderlik. Dünya her ne kadar ikinci tip liderliğe doğru eğilim gösterse de bunun nesnel bir doğrusu yok.


Elbette burada önemli olan, iki liderlik türünün de zaman içerisinde değişimler gösterebileceğini bilmek. Örneğin kendimden yola çıkacak olursam, benim için birinci tip liderlik daha ideal. Çünkü ekip çalışmalarında teknik bir işin sorumluluğunu üstlenirsem ona fazla odaklanıyorum ve bu da ekibi yönetmeme engel oluyor. Bu nedenle genellikle işlerin dağılımını yapıp ben o sürecin kontrolünü üstlenmeye çalışıyorum. Buradaki “havalı” tanımını ise kendi liderliğimde değiştiriyorum ve “uzlaşmacı yapısından dolayı sözü dinlenir” olarak uyarlıyorum. Çünkü eskilerde var olan havalı liderliğin önemi, liderin sözünün dinlenmesini sağlamasıydı. Bunu farklı şekilde yapabiliyorsanız her zaman “cool” gözükmek zorunda değilsiniz. İkinci tip liderlik için ise genellikle takım oyuncusu rolünü iyi yapmak gerekiyor. Kendinize bir görev verdiğinizde onu yaparken diğer arkadaşlarınızın da neler yaptığınızı kontrol etmelisiniz. Aynı anda kendi işinizi yaparken yeri geldiğinde sorun yaşayan arkadaşınıza da yardımcı olmalı ya da yardım edecek birini yönlendirmelisiniz. Futbol takımlarındaki kaptan gibi düşünebilirsiniz. Antrenörler birinci tip liderliği oluştururken, kaptanlar ise ikinci tip liderliğe daha meyilli oluyorlar.


Kaptan-antrenör ve liderlik benzetmesine bir diğer örnek de iş yapma şekilleriyle ilgili. Antrenörler futbolcularına belli direktifler verir ve bunları uygulamasını ister. Elbette bazı noktalarda futbolcular inisiyatif alır fakat ağırlıklı olarak antrenörün sistemine uyarlar. Kaptanlar ise görev dağılımına değil, maksimum verimliliğe odaklanır. Sistem önermez, arkadaşlarını motive etmeye çalışır. Başarıyı nasıl yakalayabileceklerini kendilerine bırakır. Aynı şekilde, kaptanlar takım arkadaşlarıyla daha yakınken antrenörler biraz daha mesafelidir. Sevgi de vardır fakat antrenörle esas ilişki saygıya dayalıdır.

Liderlik tarzınızı belirlerken tüm bu kriterleri göz önünde bulundurun ve kendinizi ona göre hazırlayın. Lider olduğunuzu söylemeniz kimsenin buna ikna olmasını sağlamaz fakat onu hissettirdiğinizde, insanlar sizi bir lider olarak benimserler. Bu sadece iş hayatında değil, sosyal çevrenizde de geçerlidir. Son olarak, her iki liderlik stilinde de geçerli olan ve liderlik için kendinize bir felsefe olarak belirlemeniz gereken üç maddeyi sıralayabiliriz:


1) Pahalı kıyafetler giymek zorunda değilsiniz fakat şık olmalısınız.

2) Ciddiyetsiz gözükmemekle birlikte insanlarla şakalaşabilmeli, onları güldürerek karşınızda gergin olmalarını engellemelisiniz.

3) Karşınızdaki insanlara değer vermeli, varlığıyla ve düşünceleriyle sizin için önemli olduğunu davranışlarınız ve cümlelerinizle hissettirmelisiniz.

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page