top of page

Meslekler Yok Olmayıp Şekil Değiştiriyor


Gelecekle ilgili yapılan yorumlarda en sık karşılaşılan varsayım, mesleklerin tamamen yok olacağı yönünde. Bu durumun tam olarak böyle olmadığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte, hemen her meslek kendi içinde değişimler yaşayacak. Bu süreçte bazı mesleklerin kıymeti bitebilir ya da yeni meslekler ortaya çıkabilir fakat genel olarak meslekler kendi içinde değişimler yaşayacaktır. Aslında bu durum şu anda da yaşanmakta. Örneğin, 2000’lerin başında muhasebeciliğin temeli kağıt ve kaleme dayalıydı. Bugün gelinen noktada ise işlemlerin neredeyse tamamını programlar yapmakta. Muhasebeciler ise programları yönlendiren yönetici konumunda.


Bu durum pek çok meslekte geçerli aslında. Futbol yorumcuları bile, 20 yıl önce sadece maç özetleri üzerinden yorum yaparken bugün çeşitli teknolojiler sayesinde oluşturulan çizim programları ve istatistiklerle yorumlamakta. Bununla beraber, mesleğin kendisi değişmese de aslında içeriğini sürekli olarak takip etmek gerekiyor. Eğer bir futbol yorumcusu, geliştirilen programların ve yeni istatistiklerin önemini kavrayamazsa var olamaz, tıpkı programları öğrenemeyen muhasebeci gibi. Bunun gelecekteki versiyonu ise, yorumlamaların da çoğu zaman sistem tarafından yapılacak olması. Bu konudaki bir örneği de mimarlık alanından verebiliriz. Önümüzdeki 10 yılın sonunda, artırılmış gerçeklik teknolojisi iç mimarlıkta aktif olarak kullanılacak. İç mimar mekanın dekorasyonunu planlarken artırılmış gerçekliğe dayalı program da çeşitli veriler sunup yorumlamalar yapacak. İç mimarın buradaki görevi ise, sistemin yorumlamalarını kendi bilgi ve görüşleriyle birleştirmek olacak. Dolayısıyla bu teknoloji meslekleri bitirmeyip, tam aksine daha kaliteli hizmet sunmasını sağlayacak. Bu süreçte istihdam sayısı azalabilir fakat belli nitelikteki meslek sahipleri eğer dönüşüme ayak uydurabilirlerse yeni dünyada da fark yaratan işler yapacaklardır.


Sektörünüzle ilgili mesleklerin evrileceği noktayı görebilmek, o doğrultuda kendinizi geliştirmenizi sağlar. Bu sayede bir süre sonra kurallara uyan değil, kuralları belirleyin tarafta olabilirsiniz. Bahsettiğimiz bu durum da tam olarak liderliğe giden süreci oluşturmakta. Sadece teknik bilgiye sahip olmak günümüzde maalesef tek başına yeterli değil, bunu çeşitli çalışmalarla sentezlemeniz gerekiyor. Sektörünüzün geleceği üzerine düşünmek kesinlikle bunlardan birisi.

Comentarios


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page