top of page

Okuduğunuz Bölüm Sizi İşsiz Bırakır Mı?


Bu konu, özellikle üniversiteye geçiş sürecinde dillendirilir ve pek çok öğrenci için kafa karıştıran, ömür boyu “acaba” dedirten soruları beraberinde getiren bir süreci başlatır. Bu süreci başlatan en önemli unsur ise toplumdaki önyargılar. Özellikle İİBF ile başlayan bu süreç günümüzde pek çok bölüme bulaşmış durumda ve artık bu bölümler öğrenciye bir şey vaat etmeyen, onlara iyi kariyer sunamayacak teselli bölümler olarak görülmekte. Aslında bu durum bölümlerle değil bu bölümlerden mezun olan kişilerin birikimleriyle ilgili. Düşük puanlı öğrenciler bir yerleri tercih ediyor ve sonrasında kendilerini yetiştirme ihtiyacı hissetmedikleri için iyi bir kariyer sahibi olamıyorlar.


Bunun önüne geçmenin ilk yolu, kendinize bir misyon edinip bölümünüzle ilgili çalışmalar yapmanız. Örneğin ortalama bir İktisat öğrencisini ele alalım. Eğer çok üst popüler bir üniversite değilse hakkında soru işaretleri oluşan bir bölüm. Peki bu bölümün öğrencilerinin yüzde kaçı geçen sene Nobel Ekonomi’yi alan Richard Thaler’ın araştırmalarını incelemiştir? Kaç tanesi, Richard Thaler'a Nobel'i getiren Denge kitabını okumuştur? Ya da finans dünyasıyla teknolojiyi birleştiren finansal teknolojiler (fintech) üzerine araştırma yapan İktisat öğrencilerinin oranı yüzde kaçtır? Aslında bölümlerle ilgili oluşan bu önyargının sebebi bu soruların cevaplarında gizli. Maalesef öğrencilerimizin çoğunda “derslerin dışında yer alan fakat bölümle ilgili” konulara ilgisizlik hakim. Oysa ki derste anlatılanları zaten aynı rekabet koşullarında yarıştığınız her meslektaşınız öğreniyor. Burada önemli olan, onların bilmediği ve önemli olabilecek konuları irdelemek. Bütün firmaların iş ilanlarında “deneyim” vurgusu yapması da biraz bu yüzdendir. Uluslararası Ticaret ya da Endüstri Mühendisliği mezunu birini ele alalım. E-Ticaret dersini gördüğü ve AA ile geçtiği için mezuniyetten sonra e-ticaretle ilgili iş ilanlarına başvuru yapabilir. Fakat bu başvurusunun olumlu sonuçlanması için panel nedir, CSS programlama nedir, ürünler vitrine nasıl eklenir, dijital pazarlamayla nasıl bir entegrasyon yapılmalıdır gibi konulara hakim olması beklenir. Maalesef e-ticaret dersinde bunlardan çok uzak ve yüzeysel konulara değinildiği için öğrenci de aslında bu konuda kendisini üniversitede yetiştirememiştir. Bunun gibi pek çok örneği hemen her bölüm için sayabiliriz.


Burada yapılması gereken, öğrencinin kendisine bazı hedefler koyup sonrasında onlarla ilgili uzun vadeli neler yapabileceğini sorgulamasıdır. İnternetin böylesine geniş imkanlar sunduğu günümüzde bu konuda Linkedln, Meetup, Medium, Academia gibi pek çok portal aracılığıyla tanışacağı sektörel ve donanımlı insanlara danışabilir. Böylece üniversitede kendini yetiştirme sürecinde maksimuma yakın bir verim elde etmiş olduğu için mezun olunduğunda ne hangi üniversitede ne bölüm okunduğuna ne de önceki deneyimlerine bahane bulunmadan iyi bir meslekle iş hayatına giriş yapabilir.

Opmerkingen


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page