top of page

Okuduğunuz Bölümde Çalışmak Zorunda Değilsiniz


Yeni çağın getirdiği en güzel durumlardan birisi, başlıkta da belirttiğimiz gibi okuduğunuz bölümde çalışmamak. Bu imkanın en önemli sebebi ise, hayatın akademiden daha bağımsız olarak ilerlemesi. Eski yıllarda iş dünyasının ihtiyaç duyduğu her şey üniversitede öğretilebiliyordu fakat günümüzde bu durum değişti. Artık mesleklerin gelişimi “kendi kendine öğrenme” stratejisiyle oluyor. Son 10 yılda ortaya çıkan mesleklere baktığınızda bile bunları görebilirsiniz: Sosyal Medya Danışmanı, Dijital Pazarlama Uzmanı ve niceleri.. Üniversitenin, yapısı gereği bu mesleklerle ilgili bölüm hazırlaması pek mümkün değil. Dolayısıyla olay tamamen sizin trendleri takip edip buna göre kendinizi yetiştirmenize bakıyor.


Kendi kendine öğrenme süreci bir yandan güzellikler sunuyor, örneğin okula artık sadece meslek zorunluluğu olarak bakmanızın önüne geçiyor. Öte yandan, ayrı bir riski de içerisinde barındırıyor. Eğer kendinizi bir yerde konumlandırıp çalışmalar yapmazsanız iyi noktalara gelmeniz çok zor. Vasat etkinliklerde verilen sertifikalar ya da diplomalar tek başına önemini yitirmiş durumda. Bu noktada, okula karşı bakış açınızı değiştirmeniz gerekiyor. Üniversite, size farklı bir bakış açısı ve sosyal ortamlar sunan iletişim aracı artık. Bir de temel bilgileri sunuyor tabi fakat daha fazlası değil. Bu nedenle yapmanız gereken şey; yeteneklerinizi, beklentilerinizi ve fırsatları göz önünde bulundurmak. Bu üçünü sentezlediğinizde muhtemelen kendinize birkaç çıkış yolu bulacaksınız. Bu çıkış yollarının bölümünüzle ilgili olması çeşitli avantajlar sağlar fakat başlıkta da belirttiğimiz gibi bu zorunluluk değil. Farklı bir bölümle ilgili işler yapsanız dahi okuduğunuz bölüm size zaman içerisinde başka katkılar sunacaktır. Noktaları birleştirmek dediğimiz bu konuyla ilgili yazımızı da linkten okuyabilirsiniz.


Her dönemin kendi içinde çeşitli dinamikleri bulunuyor. Okumanın eskiye nazaran daha kolay olduğu günümüzde, okul sayesinde iş bulmak da giderek zorlaşmakta. Bununla birlikte, okul dışındaki imkanlar eskiye nazaran çok daha büyük fırsatlara sahip. Yapmanız gereken şey, okulu bir sosyalleşme ve iletişim becerilerini artırma aracı olarak görüp kendi kendine öğrenme sistemiyle uzmanlık alanınızı keşfetmek. Bunun üzerine dijitali ekleyip sabır ve tutkuyla çalıştığınızda bir süre sonra katkılarını almaya başlayacaksınız. Bu süreçte sizden yaşça büyük akademisyenler ya da diğer alanlardan uzmanlar bu düşüncenizi çevirmeye çalışabilir. Onlar dijitalin içerisinde olmadıkları için bu fırsatı tam olarak anlamamaları normal. Sizler bu dijital dünyanın önemini en iyi bilen jenerasyon olarak elinizdeki imkanları sonuna kadar bu dünyada kullanın.

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page