Sanayi 4.0'ın Endüstri Mühendisliği İçin Önemi
- Mücahit Sakar
- 19 Şub 2019
- 2 dakikada okunur

Bildiğiniz gibi Sanayi 4.0 artık gün geçtikçe daha çok ön planda olmaya başladı. Bunun nedeni elbette Çin’in ekonomik anlamda zirveye oynamaya başlaması. Kısaca Sanayi 4.0’ın ne olduğunu açıklamak gerekirse: Bu yeni akımda temel amaç, emek gücüne dayalı tüm işleri robotlara yaptırmak ve cihazlar arasında iletişim kurulmasını sağlamak. Burada aslında Sanayi 4.0 çatı görevi görüyor. Bu yıllarda gelişmeye devam eden yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi gelişmeler Sanayi 4.0’ın sac ayağını oluşturuyor.
Sanayi 4.0 ile ilgili yanlış aktarılan konu şu: İnsanları sadece işsiz bırakmaya yönelik bir çalışma gibi yansıtılıyor. Oysa bilgiye dayalı onlarca meslek de bu süreçte ortaya çıkacak. Fakat emeğe dayalı işlerin bitme aşamasına geldiğini söylemek yanlış olmaz. Örneğin, Adidas şu anda Çin’deki üretiminin bir kısmını Almanya’ya taşımış durumda. Burada temel amaç hem çalışan hem de lojistik maaliyetlerini minimuma indirmek. Bununla birlikte diğer taraftan orada çalışacak robotların yazılımı, düzenli olarak altyapılarının kontrolü, lojistik işlemleriyle entegrasyonu vs. gibi konular da farklı meslekleri hayatımıza kazandıracak. Bunun yapımında elbette çok sayıda faktör var. Bunlardan birisi; şu anda big data olarak bilinen büyük veriyi kontrol etmek için bizim önceden bir çalışma yapmamız gerekiyor. Sanayi 4.0 tam olarak hayata geçtiğinde ise bunu zaten sistem kendi içinde yapacak. Hem de bunu gerçek zamanlı olarak sağlayacak. Diğer gelişmelerden birisi; cihazlar arasında iletişimin sağlanması. Siz işinizden çıkmış arabanızla evinize giderken buzdolabınız arabanızla iletişim kurup dolapta eksik olan bir yiyeceğin alınması için direktif verebiliyor. (Bunu tabi random olarak değil, daha öncesinde o yiyeceğin buzdolabında bulunma verilerine göre belirliyor.)
Aslında bu da kendi içinde farklı bir alanın doğmasına vesile oluyor: Endüstriyel İnternet. Bu cihazlar birbiriyle iletişim kurarken bunlar belli bulut platformları üzerinden gerçekleşecek. Bu konuda Amerika ve Çin'de pek çok büyük sanayi şirketi çalışıyor. Bu şirketlerin amacı, endüstriyel internet için bulut platformunu geliştirmek. Bu sayede, telefonlardaki Play Store ve App Store gibi marketler oluşturulacak. Bulut platformları, sistemlerin birbiriyle diyalog kurması için bu uygulamaları kapsayacak.
Peki burada Endüstri Mühendislerinin rolü ne olabilir? Sizler bu cihazların entegrasyonu üzerinde rol alabileceksiniz. Şirket bu gelişmeleri bir arada kullanmak isterse nasıl bir planlama yapmalı? Nesnelerin İnterneti, Büyük Veri, Makine Öğrenimi gibi gelişmeler şirketin hangi aşaması için hangi faydaları sağlayacak ve nasıl uygulanacak? Ayrıca yukarıda bahsedilen bulut platformları da sizin iş alanınıza giriyor. Dolayısıyla işin biraz daha strateji tarafında olacağınızı söylemek mümkün. Bu doğrultuda Sanayi 4.0’ı yakından takip etmeniz önemli. Sadece sanayi üzerine çalışma olasılığından dolayı değil, burada yaşanacak teknolojik ve stratejik değişikler iş dünyasında geniş bir habitatı etkileyecek. Öte yandan, şimdiden geliştireceğiniz fikirler, sanayi alanında büyük yankı uyandırabilir. Çünkü hali hazırda Sanayi 4.0 halen altyapı aşamasında. Bu süreçte yapılacak her somut çalışma, sahibini önemli noktalara getirme potansiyeline sahip.
Commentaires