Stresle Başa Çıkmanın Yolları
- Mücahit Sakar
- 24 Şub 2019
- 2 dakikada okunur

Stres kavramı bir şekilde hemen herkesin hayatında yer edinmiş durumda. Boyutu ya da sebebi herkese göre değişse de hayat herkese farklı şekilde stres nedenleri sunuyor. Bu da özellikle bireysel ve toplumsal anlamda çeşitli problemlerin oluşmasında önemli bir rol oynuyor. Pek çok hastalık, hayattan tat alamamak, iletişim becerilerinde zayıflamak gibi durumlar bireysel problemlerden bazıları. Toplumsal yansımasını ise sokağa çıktığınızda herkesin birbirine agresif davranmasından ve bundan kaynaklı çıkan şiddet olaylarından anlayabilirsiniz. Dolayısıyla bu konuda acilen bir çözüm üretilmesi gerekiyor.
Öncelikle kendinizi şu düşünceye inandırmalısınız: Dünyada ölüm dışında her şeyin çaresi var. Diğer bütün problemleri bir şekilde çözebilirsiniz. Bununla beraber, çözmek için ilk olarak düşünce yapınızı şekillendirmelisiniz çünkü beyinde aynı anda iki farklı düşünce bulunamaz. Eğer bir şeyi yapamayacağınızı düşünüyorsanız zaten başarılı olma ihtimalini yarı yarıya azaltıyorsunuz. Dolayısıyla, ilk olarak olaylara sakin kalarak yaklaşmanız gerekiyor. Burada elbette ölçülü olmak şart. Kast edilen, her şeye pollyannacılıkla yaklaşmak değil, çözüm kısmına odaklanmak.
Söylediklerimizin havada kalmaması açısından konuyu bir örnekle somutlaştıralım. Stresin en büyük nedenlerinden birisi işsizlik olduğu için bu konuya değinebiliriz: Günümüzde artık özgeçmiş hazırlayıp kapı kapı iş aramanıza gerek yok. Gerçekten bir şey üretip insanlara sunabiliyorsanız dijital mecrada kendinizi iş sahibi yapabilirsiniz. İngilizce freelance sitelerinde dünyanın her yerinden insanlar iş veriyorlar. Her gün sadece bu sitelerden bile kendinize çeşitli işler bulabilirsiniz. Kazancınız dolarla olacağı için muhtemelen bir süre sonra buradaki ortalama şef ya da uzman unvanındaki biriyle benzer kazanca sahip olacaksınız. Bu da aslında olaylara çözüm odaklı yaklaşmanız gerektiğini gösteriyor.
İkinci örnek ise, iş ve okul hayatında sıklıkla rastlanan bir durumdan. Örneğin, amfide ya da ofisteki kalabalık önünde sunum yapacaksınız ve kalabalık önünde konuşacak olmak sizi endişelendiriyor. ister istemez stres yapıyorsunuz. İlk olarak şunu kabul etmeye çalışın: Eğer içinizdeki stresi atamazsanız başarılı olma şansınız zaten yok. Sunum sırasında bir yandan bildiklerinizi anlatmaya çalışırken bir yandan stresinizle mücadele edeceksiniz ve muhtemelen eforunuz ikisini yapmaya yetmeyecek. Bu nedenle biraz girişken yapıya sahip olmayı denemeniz gerekiyor. Girişken yapı için şu soruyu sorun kendinize: "Ben bunu yaparsam benim ya da sevdiklerimin başına bir iş gelir mi?"
Eğer gelmeyecekse yapın. Bir amfide ya da ofiste sunumunuz hatalı olduğunda en fazla ne yaşayabilirsiniz? Belki çevrenizdeki insanlar kötü yorum yapar. En fazla bunu yaşarsınız. Kaldı ki bu bile çoğu zaman yaşanmaz çünkü o gibi ortamlarda herkes birbirine yakın unvanda olduğu için herkes o durumu kendisinin de yaşayacağını bilir. Ayrıca bu düşünceyi benimsediğinizde rahat bir yapıda olacaksınız ve nefes kontrolü için ekstra gayret göstermeye ihtiyaç duymayacaksınız. Bu da maksimum verimlilikle sunum yapmanızı sağlayacak.
Son olarak şunu belirtebiliriz: Hayatta hiçbir şeyin herkes için kesin çözümü yok. Yukarıdakiler genel olarak doğru çözümler fakat sizin hayatınızda aynı karşılığı verir mi, bunu bilemeyiz. Yine de şunu bilebiliriz; eğer baştan pes ederseniz hayat üzerinize gelmeye devam eder. "Ben neden sürekli kötü şeyler yaşıyorum" sorusunun yanıtı da aslında burada gizlidir. Kişi o durumu kabullendikçe hayat kendisine daha farklı yollardan saldırır ve hepsinde başarılı olur. Bunun çözümü, her olay karşısında çözüm odaklı olup ayakta kalmayı başarabilmek.
Comentarios